Pels entorns de Vilada


UECC
Secció senderisme
curs 2011-2012

Propera sortida:
dia 1 d'abril 2012
excursió nº80


Pels entorns de Vilada -excursió circular- (Berguedà)


L'excursió programada a l'Adou del Bastareny queda anul·lada per motiu de sequera, ja que no brolla gens d'aigua. 
Actualitzem informació a 25/març/2012 ara si que hi ha aigua peró la neu dificulta bona part del camí.
 

fotografies comparatives 2011-2012: aquí
 

En el seu lloc farem una bonica excursió, també circular, pels entorns de Vilada.
ATENCIÓ: Aquest dissabte 24, hem fet part de l'excursió i tenim que modificar el qualificatiu de "bonica" per "MOOOLT bonica"

__________________________

Aquesta comarca està plena de racons que, en poca distància, ofereixen múltiples sorpreses i curiositats. El tram nord d’aquesta ruta n’és un; sobre un fons de muntanyes calcàries de formes impressionants, aquesta ruta va desgranant alguns secrets del passat recent i llunyà d’aquest territori.

L'itinerari discorre a través d'inacabables boscos de pins, roures, boixos, alzines i algun faig tot mostrant excepcionals panoràmiques a migdia de les cingleres de la Serra de Picancel, l'embassament de la Baells i, a ponent, de la Roca de la Gotzera, el Cap de la Canal Closa, la Figuerassa i els rasos de Peguera.
Les runes del castell de Roset, que daten de principis del segle XI, parlen del passat medieval d'aquestes muntanyes.

 EXCURSIÓ

La ruta està totalment senyalitzada amb les franges blanques i grogues del PR C-147.

Des del parc dels Gronxadors de Vilada cal enfilar-se cap a l’església que, amb una forta pujada, arriba al cementiri i al dipòsit d’aigua, més endavant, es veuen restes d’uns tubs que ens indiquen la finalitat del camí: portar aigua de les fonts properes fins al poble de Vilada.

A la creu de Roset es gaudeix de bones vistes de l'entorn, es travessa una pista forestal i es continua fins a un dipòsit d'aigua,hi ha una font amb què abastir-se, s'agafa un sender que remunta, és el Camí de l'Aigua, amb magnífiques vistes al sud del Puigmorer i la serra de Picancel. S'avança arran dels Roquets a certa altitud -cal parar compte- fins a passar per la mina de l'aigua, un túnel excavat a la roca per salvar l'esperó rocós.

A mà dreta un camí herbat duu a la casa del Roset, una antiga masoveria del segle XVIII avui en runes; ara cal deixar momentàniament el trajecte que se segueix i prendre un trencall de l'esquerra que ascendeix al turó on es troba el Castell de Roset documentat des de l'any 1026 va tenir el seu moment de màxima esplendor al segle XV, durant la guerra civil catalana. A l'extrem meridionaldel promontori rocós hi ha una talaia excepcional a quatre vents de la contrada que permet gaudir de belles vistes de la serra de Picancel, la Roca de la Gotzera, el Cap de Tastanós, el Cap de la Canal Closa, el Sobrepuny, els rasos de Peguera, Berga, Avià, Sant Salvador i la plana que s'estén del Baix Berguedà al Solsonès.

Es desfà el camí fins al coll deixat anteriorment i es prossegueix en el mateix sentit de la marxa d'abans, es desemboca a una pista, senyalitzada amb les marques blanques i vermellesdel GR 241, en aquest punt els de la curta agafaran aquest GR-241 amb direcció a Vilada, anem davallant lleugerament tota l'estona amb bones vistes de la serra de Picancel, l'embassament de la Baells, el serrat de la Figuerassa i els rasos de Peguera.

Es creua, dos cops, la carretera de Vilada a la Nou de Berguedà i es descendeix fortament per dins del bosc seguim devallant ara per l'antiga carretera avui tancada al trànsit. Se surt per tercer cop a la mateixa carretera, que es pren cap a l'esquerra fins a deixar-la definitivament al collet del Molí per seguir per una pista planera que, també per l'esquerra es dirigeix a l'Àrea Recreativa del Molí del Cavaller.

Reprenem el sender que davalla per la dreta i passa pels camps de Vila-rasa per contemplar l'entorn rural de Vilada amb bones i properes panoràmiques de l'encinglerada Serra de Picancel.


perfil excursió llarga (clic per ampliar)


perfil excursió curta (clic per ampliar)


Excursió llarga:
Distància: 15,5 Km.
Desnivell +650 / -650  mt.
Temps:  6 h.
Dificultat:  mitjana *** (*****)Excursió curta:
Distància:  9,5 Km. 
Desnivell:  +350 / -350mt.
Temps:  4 h. 
Dificultat: mitg-baixa ** (*****) _________________________________________
Informació - Reserves
Recordem que cal estar assegurat per venir a les excursions, més informació: aquí

Feu la reserva  premen l'icona "reserva places". Si s'han esgotat us podeu apuntar a: "Llista d'espera"  t'avisarem quan en quedin de lliures. Gràcies.

 
Places lliures
Estic apuntat a l'excursió ??  aquí
Si no hi han places. Llista d'espera: aquí

HORA de SORTIDA AUTOCAR:   6,45 h.  estació d'autobusos.
_________________________________________
Excursió anterior

*FOTOS: Santuari Ntra.Sra.del Món: aquí
*Fes el teu comentari:   aquí

3 comentaris:

 1. Avui erem pocs però l'excursió ha estat molt agradable. El paissatge i els camins preciosos. A l'hora de dinar ha estat molt complert, sentats a taula, a l'ombreta i refrescant-nos amb una clareta.
  Bona Pasqua a tots.

  ResponElimina
 2. Excursió fantàstica,lloc molt bonic,dia precios i bona companyia.Gràcies als organitzadors..el reporter fotogràfic molt bé...fotos al instant.

  Bona Setmana Santa a tots

  ResponElimina
 3. Anava a fer un comentari perquè la pàgina web assenyalava 0 comentaris. Però només haig de sumar-me al que han dit la Sussi i la Bárbara.

  ResponElimina

-Al lloc "Comenta com a:" marcar Nom/URL i posar-hi el vostre nom.
-En acabar d'escriure fer un "clic" a sobre
"PUBLICA"