El Puig de La Calma -Tortellà-

UECC
Secció senderisme
curs 2010-2011

Propera sortida:
dia 6 març 2011 
excursió nº70

El Puig de La Calma (Alta Garrotxa)

Excursió llarga:
Situat entre el Llierca i el Borró, el cim domina la vall del Fluvià des de Castellfollit de la Roca fins la vila comtal de Besalú i permet gaudir bones panoràmiques sobre altres muntanyes de la Garrotxa i el Pirineu.

L'excursió comença al pla del Càritg per trobar tot seguit el camí dels valencians, avui encara ampla però descarnat, per enlairar-se resseguint els vessants de La Calma i superar els cinc-cents metres de desnivell fins Sant Grau d'Entreperes.
El veritable nom de l'església, que recentment ha fruït d'una acurada restauració, és el de Santa Maria. Romànica del segle XII ens cal interpretar el llatí  "interpetris" com a "entre pedres"convertit en l'actual "entreperes". Fa referència als cingles que té al capdamunt i a l'est.

Buscarem el pas  d'aqueta cinglera pel clot de Calanis per assolir el coll de Sesbasses. Haurem pujat uns dos-cents metres més. Ara agafarem direcció sud amb desnivells suaus i, passant per coll de Jou arribarem al cim.
A l'oest, sobre Sadernes, veurem Santa Bàrbara de Pruneres i els cingles de Manllada. A l'est el Malveí i la Tossa d'Espinau.Davant,la vall del Fluvià i la serra de Sant Julià del Mont. A l'esquena el Bassegoda i el Canigó...

Baixarem per Sant Miquel de Monteia, bàsicament bastida el segle XIII però amb restes anteriors. Té la porta a migdia com s'escau, i absis semicircular.
Travessant antics conreus farem cap a la casa de Monteia en un relleix que fa de balconada sobre el Borró. Una pista en bones condicions ens portarà pels vessants oposats als de la pujada fins el poble de Tortellà.


Distància:  17 Km.
Desnivell +700 / -780 mt.
Durada: 5,5 h.
_____________________________

Excursió curta:
L'excursió curta seguirà al començament el camí dels valencians fins que, arribats al clot de l'infern, baixaran de nou al pla del Càritg per un sender. A l'arribar a can Manlleu tornaran a l'inici on l'autocar els portarà a Besalú.

Distància:  7 Km.
Desnivell: 200 mt.
Dificultat: fàcil
___________________________

Feu la reserva a través del bloc premen l'icona "reserva places". Ara té un nou format que ens permetrà contabilitzar millor les inscripcions. Gràcies.

Informació


Estic apuntat a l'excursió ??  AQUÍ

HORA de SORTIDA AUTOCAR:   6,45 h.  estació d'autobusos.

_______________________________________
Excursió anterior

*FOTOS Hostalets - L'Esquirol: aquí
*Escriu la teva opinió de l'excursió Hostalets-L'Esquirol:  aquí
_______________________________________
Propera excursió
*dia 3 d'abril
*Navàs - Sta.Fe de Valldeperes (Bages)